Bang om bepaalde dingen te eten? Niet nodig. Hieronder vind je enkele foods waarvan je criticus je misschien heeft wijsgemaakt dat ze slecht voor je zijn. Ik zal je uitleggen waarom ze toch niet zo slecht zijn en vooral: Waarom ze goed voor je zijn.
Fearfoods
Het is moeilijk om voedsel te eten die niet past binnen je eigen plannning. Zo begon jouw eetstoornis ook, met stap voor stap bepaalde producten uit je eetpatroon te elimineren. Fear food is niet letterlijk angst-eten, het is de benaming die ik geef aan eten dat niet past binnen jouw (jezelf opgelegde) dieet. Wanneer je afwijkt van de safe foods – voeding dat minder angst veroorzaakt – wordt de criticus in je hoofd luid en chaotisch. Daarom noem ik deze producten Fear foods.
Avocado
Avocado’s. Vet. Inderdaad, ze bevatten 15 gram gezonde vetten. Vet bevat omega 3, wat onze hersenen gezond houdt. Daarnaast leveren ze nog andere essentiële vetzuren: Alfa-linoleenzuur en linolzuur. Ons lichaam maakt deze niet zelf aan, daarom hebben we ze nodig uit voeding. Naast het gezonde vet, bevatten avocado’s ook veel vitaminen: Foliumzuur, kalium, vitamine C, B5, B6 en E. Tenslotte hebben ze 2 gram eiwitten en 9 gram koolhydraten, waarvan 7 gram vezels. Vezels zijn goed voor de darmflora. Ze zijn moeilijker verteerbaar waardoor het verteren langer duurt en je zo een verzadigdsgevoel hebt. Daarnaast verbeteren ze de mineraalopname en verlagen ze het LDL-cholesterolgehalte in je bloed.
Banaan
Caloriebom!? Nee, een banaan bevat 19 gram suikers, waarvan 3 gram vezels zijn. De banaan bevat inderdaad suikers, maar deze wegen niet op tegen alle andere gezondheidsvoordelen die een banaan je geeft! Ze zitten boordevol vitamines: A, B2, B3, B6, C, Foliumzuur, Kalium, Magnesium en Mangaan. Deze hebben allemaal een positief effect op onze gezondheid: Het hoge kaliumgehalte en het lage natriumgehalte werken bloeddrukverlagend. Daarnaast is het kalium ook goed voor de werken van je hart. Hun aminozuur tryptofaan zet je lichaam om in serotonine. Dit is de ‘feel good’ neurotransmitter die je stemming verbetert en pijnprikkels kan verzachten Vitamine B6 zijn rijk aan vezels en de fructo-oligosacchariden bevorderen het opnemen van calcium, wat de botten sterker maakt.
Boter en olie
Vermijden? Beter niet. Bij de avocado las je al waarom we vetten nodig hebben. Nu zal ik je vertellen welke vetten je het beste gebruikt. Dit wil zeker niet zeggen dat je veel vetten moet gaan gebruiken, maar voor een beetje vet is er geen reden voor angst. Gebruik olie, die bestaat voor 100% uit plantaardig vet, grotendeels onverzadigd. Olie zoals olijfolie, koolzaadolie en maïsolie zijn rijk aan vitamine E en hun vetten gaan hartziektes tegen. Toch margarine? Zachte margarine en minarine bevatten ook vooral onverzadigde vetten. Ze bevatten vitamine E en worden verrijkt met vitamine A en D. Deze onverzadigde vetten zijn goed zijn voor de hartgezondheid en omdat ze een normaal cholesterolgehalte in het bloed behouden. Boter bevat veel verzadigde vetstoffen. Dit kan de slechte cholesterol verhogen.
Chocolade
Vette suikerbrol. Dat chocolade uit suiker en verzadigd vet bestaat kan ik niet omheen. Daarom noem ik het ook niet gezond, maar het past wel in het lijstje van scary foods. Net omdat het vet en suiker bevat, maar ook omdat chocolade ook wel degelijk positieve effecten heeft voor je gezondheid. Het is een “happy food” omdat het fenylethylamine bevat, een stof die endorfine vrijmaakt in de hersenen. Chocolade die meer dan 70% cacao bevat, is goed voor het hart en de bloedsomloop. Het zou Autisme, Obisitas, Diabetes, Alzheimer en beroertes tegengaan. Daarnaast is chocola rijk aan mineralen, goed voor de huid en dus vermindert het veroudering, Ondanks het verzadigde vet en de suiker is er geen reden om nu en dan een stukje chocolade te ontzeggen. Chocolade doet je goed, maar overmaat is ook niet gezond. Gedroogd fruit
Kan niet gezond zijn. Mis! Fruit verliest de vitamine C door het drogen, maar alle andere voedingsstoffen blijven behouden. Gedroogd fruit bevat vitamine B1, B6, Foliumzuur, Ijzer, Magnesium, Koper en Kalium. Ze bevatten veel vezels die goed zijn voor de darmflora. Het is ook goed voor de hart- en bloedvaten en hebben een positief effect op cholesterol. Tenslotte hebben ze veel antioxidanten, deze hebben een ontstekingsremmende werking. De naam zegt het zelf, het is gewoon fruit, maar dan gedroogd. Kaas
Verzadigde vetzuren. Ja, en de rest? Kaas is een belangrijke bron voor Aminozuren. Dit zijn belangrijke stoffen voor het zenuwstelsel en de hersenen. Calcium zit in melk, en dus ook in kaas. Calsium is goed voor sterke botten en de fosfor draagt bij aan gezonde tanden. Kaas levert ook Sphingolipiden. Dit is een relatief onbekende maar belangrijke hulpstof voor je celmembranen. Daarnaast zorgen ze voor een betere immuniteit tegen Diabetes, Alzheimer en verschillende soorten kanker. Kaas is ook zout, en zout is een bouwstof voor ons lichaam. Als we hieraan een tekort hebben maakt onze bijschildklier een stof aan die de botten aanzet calcium af te geven aan het lichaam. Bij zout tekort maak je hierdoor dus kans op osteoporose of botontkalking. Tenslotte leveren het verzadigd vet in kaas veel gezonde Omega-3 vetzuren, waar zoals eerder vermeld goed voor je is.
Koolhydraten
Overbodig. Wel, toch niet, je hebt koolhydraten nodig. Ze zijn de belangrijkste energiebron voor je lichaam. Of ze nu gezond zijn of niet, koolhydraten elimineren is in ieder geval niet gezond. Bij een tekort aan koolhydraten moet je lichaam spierweefsel, spiereiwitten, afbreken om aan glucose te komen. Een gram koolhydraten levert 4 kcal op, en dat is evenveel als eiwitten. Angst voor koolhydraten is helemaal onterecht want zowel de Nederlands Gezondheidsraad als de Wereld Gezondheidsorganisatie zeggen dat er geen bewijs is voor een verband tussen koolhydraten en overgewicht.
Noten en zaden
Noten zijn vet. En dat is waar, maar grotendeels goeie onverzadigde vetzuren. We hebben goeie vetten nodig voor belangrijke functies, dit verklaarde ik eerder al. Noten worden dan ook gelinkt aan een lager LDL-cholesterolgehalte. Daarnaast beperken ze ook het risico op chronische ziekten. Noten bevatten veel eiwitten, wel tot 21g eiwit / 100g. Van noten zal je niet verdikken. Noten en vooral zaden hebben gezonde voedingsstoffen die bepaalde lichaamsfuncties verbeteren. Pompoenpittjes bijvoorbeeld zijn rijk aan antioxidanten, ijzer, zink en magnesium. Tenslotte geven noten en zaden je langer een verzadigd gevoel, waardoor je dus minder snel honger zult hebben.
Runds- en varkensvlees
We mogen toch niet teveel vlees eten? Teveel is nooit goed, maar vlees vermijden is ook niet altijd een goed idee. Als vegetariër is het aangeraden heel wat supplementen bij te nemen. Dit verklaart ook ineens waarom vlees goed voor je is. Niet al het vlees is vet. Integendeel. Biefstuk, kippenborst, kalfslapjes en varkensmignonettes bevatten nog geen 2 gram vet per 100 gram vlees. Vlees is een natuurlijke bron van vitamines: Kalium, Fosfor, B3, B6, B12, Zink, Ijzer en Selenium. Maar vlees is de belangrijkste leverancier van (dierlijke) eiwitten. De eiwitten die je uit runds- en varkensvlees haalt, gebruikt je lichaam om bestaande cellen te vernieuwen. Je lichaam breekt eiwit af om dit door een nieuw eiwit te vervangen. Kleine hoeveelheden eiwit worden ook gebruikt voor je haar, nagels en huid. Eiwitten moeten dus voldoende aangevuld blijven. Tenslotte zijn dierlijke eiwitten ook belangrijk voor je spieropbouw. Dus voor runds- of varkensvlees hoef je helemaal niet bang te zijn. Bepaalde varianten zijn zelfs zeer mager.
De fearfood checklist
Hoe kun je deze angst nu aanpakken? Maak een fearfood-checklist. Hang die ergens uit en stel een doel. Iedere fearfood moet je bijvoorbeeld getrotseerd hebben voor -datum-. Neem er ook een foto van, en plak die bij de lijst. Zo kan je trots terugkijken wanneer het even moeilijk is. Hoe meer je deze angsten aanpakt, hoe minder luid de criticus erover zal zijn. Met dit bericht kunnen we meer mensen het inzicht geven en zo meer begrip voor eetstoornissen creëren.
Comments