top of page
  • Foto van schrijverAgath

Diversiteit, waarom we het moeten omarmen.

Vandaag is het de Day of Biological Diversity. Op deze dag geven we extra aandacht aan de verscheidenheid van levensvormen op onze planeet. Deze term doet ons meteen denken aan alle soorten planten en dieren die er bestaan. Terecht, de biodiversiteit bij hun is voor ons zeer belangrijk.


Vergeten we niet iets? Hoe zit het met de diversiteit bij de mens zelf? Diversiteit is er genoeg, dat is zeker. Maar hoe ‘aanvaard’ is die diversiteit?


Diversiteit


Een klein beetje theorie, zo zitten we zeker op dezelfde golflengte. Betekenis: Graad van verscheidenheid aan levensvormen op onze planeet. Hiermee bedoelt men soorten en genen.  Genetische variatie zorgt voor verschillen, variatie, binnen een populatie. Hierdoor is ieder individu uniek. Voilà, het is gezegd. Ieder individu is uniek.


Iedereen is uniek

Ondertussen weten we dat we allemaal verschillend zijn. Toch is er een (schoonheids)ideaal, genaamd ‘de perfectie’. Grappig, want wie is perfect dan? En wat is perfect voor wie? Het streven naar die perfectie maakt ons ongelukkig. Het maakte mij ziek, en jou misschien ook. Foto’s, filmpjes, magazines, sociale media hebben mijn ziekte extra aangewakkerd.
Social Media

Via instagram, Facebook, Pinterest passeren de meest perfecte foto’s. Het waren mijn streefdoelen. Ik linkte mager zijn met perfectie, en perfectie met gelukkig zijn. Sociale media zijn fantastisch, zolang je er nuchter naar kijkt. Lelijke foto’s en saaie momenten komen er meestal niet op. Die zijn deel van jouw leven, maar zeker ook van dat van mensen op sociale media met hun “perfecte” leven.Mager zijn als streefdoel


Een grote fout die ik maakte in mijn leven: Mager zijn is perfectie, en perfectie is gelukkig zijn. Ridicuul, die gedachte. Maar niet absurd. Tegenwoordig shoppen we vaak online, het is gemakkelijk en het gaat snel. Pas op als je kleding of make-up shopt… want ook hier ligt gevaar op de loer! De foto’s zijn gefotoshopt en de modellen zijn (extreem) mager. Ja, inderdaad, er worden ook kledingstukken gepresenteerd door plussize modellen. En maar goed ook, het is al een begin. Maar jij en ik? Waar zijn de normale meisjes? Zij die niet groot genoeg zijn, niet dik genoeg of niet mager genoeg? Dit is diversiteit, volgens mij. We zijn anders dan een “model” of een “plussize model”. Daarom zou ik graag verschillende maten zien als ik online shop, eveneens als verschillende huidskleuren en mensen met een ander geloof. Want, we zijn allemaal uniek, toch?

Laat je dus niet sturen of beïnvloeden door beelden die je dagelijks te zien krijgt. Jij bent jij, en dat is uniek. Perfectie bestaat niet, want wat is perfect, en voor wie? Ik hoop dat dit blogbericht een reminder mag zijn voor iedereen die zich wil spiegelen aan anderen. Jij bent jouw perfectly imperfecte zelf. Via deze weg wil ik vandaag een extra insteek geven aan deze dag.

Comentarios


bottom of page