top of page
  • Foto van schrijverAgath

Kerst & Nieuwjaar met een eetstoornis

De feestdagen komen eraan! Momenten van liefde, gezelligheid en warmte. Niet gemakkelijk als je een eetstoornis hebt, of een geliefde met een eetstoornis hebt. 4 jaar lang vierde mijn Anorexia mee kerst en nieuwjaar. Met deze tips wil ik je helpen om de eetstoornis jouw feestdagen niet te laten domineren.


Goed voorbereiden brengt rust

De feestdagen vragen heel wat voorbereidingen. Wanneer je langsgaat bij jouw voedingsdeskundige, bespreek je best eens het eetschema. Vaak is al gekend welke gerechten en ingrediënten op het menu zullen staan. Leg deze voor zodat jullie samen kunnen bekijken wat haalbaar voor je is, en wat de verwachtingen zijn. Op deze manier kan je goed gemonitord vooraf al gaan plannen wat je zal eten en hoeveel. Bespreek dit ook met iemand die met jou aan tafel zal zitten. Deze persoon zal je steunen en je kan op hem/haar beroep doen wanneer het heel moeilijk gaat.

Plan ook momenten van ontspanning in. Zo kan je je gedachten even proberen te verzetten door eens van de tafel te gaan. Denk hierbij maar aan kerstkaartjes schrijven voor mensen die je lief hebt, maak een kerstwandelingetje, neem een warm bad met muziek op de achtergrond die je rustig maakt... Tenslotte, denk vooraf al eens aan tradities die je zeker niet wil missen!

De feestdagen kunnen heel wat verplichtingen met zich meebrengen maar denk vooral aan de leuke dingen. Wat is het beste aan Kerst? Wat deed je andere jaren dat je super leuk vond? Kan je dit ook dit jaar doen (op een coronaproof manier)? Kan je een alternatief bedenken? Licht ook jouw vertrouwenspersoon in omtrent de zaken waar jij het moeilijk mee hebt zodat je deze met hem/haar kan bespreken.

Uitdagende tijden of tijd voor uitdaging?

Waarom zou je jezelf extra regels opleggen? Deze tijden zijn dé tijden van liefde, warmte en graag zien. Jezelf ook dus! Probeer deze dagen extra hard om goed voor jezelf te zijn. Het is oké om het moeilijk te hebben. De feestdagen brengen sociale situaties met zich mee. Andere jaren, toen Covid-19 nog niet bestond, werd samen met de hele familie getafeld. Dit jaar zal dit door Covid-19 een beetje anders zijn, maar kerst blijft een sociaal gebeuren. Er zal ook getafeld worden, gebabbeld, gelachen en gehuild. Dit alles kan het voor jou moeilijker maken, en dat is oké! Probeer je aan tafel af te sluiten van de drukte wanneer die teveel voor je wordt en proef, geniet van het (afgesproken) feestmaal. Dit kan heel eng zijn, maar het is niet iedere dag feest en niet iedere dag Kerst of Oudejaar. Het is dus de ideale moment om de eetstoornis of jouw eetprobleem even een klap te geven. Geniet van de kleine dingen, Kerst is magisch!

Een warme thuis

Kerst associëren we met familie, warmte en liefde. En laat dit nu net zijn wat de eetstoornis niet toelaat. Wanneer iemand dus een reactie geeft op jouw lichaam, jouw uiterlijk, sta de eetstoornis dan zeker niet toe om jou ermee op het verkeerde spoor te zetten. Zo'n reacties zijn lastig om mee om te gaan, maar goed bedoeld. Tip voor de omgeving: Geef geen reacties (ongeacht iemand een eetprobleem heeft of niet) op het uiterlijk dat niet onmiddellijk aanpasbaar is, voorbeeld: Ik vind je haar mooi opgemaakt, die schoenen staan je goed, kan het dat je etiketje uitzit van jouw jurk?...


Doe de moeite je mooi op te maken, ook al ga je de deur niet uit op Kerst en/of Oudejaar. Zo maak je er een specialere avond van. Kleed je mooi aan, maar vergeet niet dat het comfortabel mag zitten! Je mooi aankleden is ook: Je goed voelen! Probeer jezelf niet te veel te beoordelen, je bént goed genoeg zoals je bent.

Jouw lichaam is jouw thuis... Laat het een warme en liefdevolle thuis zijn.
Tenslotte wil ik nog meegeven om ten alle tijde te proberen genieten van deze speciale dagen. Ervaar de liefde die je voor iedere persoon in jouw bijzijn voelt, zie de onschuld van de mensen rondom je, en voel hoe magisch mooi dit is. Geen ruzie en chaos, wel rust en warmte. Ik hoop dat je via deze post de moed vindt om te vechten tegen de eetstoornis, zodat deze de kans niet krijgt om jouw feestdagen te belemmeren.


Op een zalige kerst en een fijn nieuw jaar,


Comentários


bottom of page